Högskoleförberedande program

Det finns tre högskoleförberedande linjer att välja mellan: Ekonomiprogrammet, Naturprogrammet och Samhällsprogrammet.

Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet på Angered är uppdelat i två sub-kategorier eller underlinjer; den med juridisk inriktning och den med ekonomisk inriktning.

I den juridiska inriktningen läggs större vikt vid de regler och lagar som ett samhälle bygger på och som vi privatpersoner måste följa. Du får mer kunskap om både affärs och privatjuridik men läser givetvis också flera kurser om ekonomi. Du kommer även att få ta del i rollspel i Angereds egna rättegångssal samt få göra studiebesök flera olika juridiska instanser, exempelvis advokatkontor och domstolar. Juridikinriktningen är bra för dig som vill veta mer om hur det svenska rättssystemet fungerar och vill jobba med lagen i framtiden. Du kanske drömmer om att bli domare, advokat, åklagare, affärsjurist, polis eller diplomat.

Det andra programmet har en mer straight-forward inriktning mot ekonomi. Du kommer att få lära dig allt från privatekonomi till nationalekonomi. Du kommer lära dig om lån och skulder, debet och kredit samt få ett bättre helhetsperspektiv på hur en ekonomi fungerar. Du kommer få lära dig hur affärslivet fungerar och kommer även få starta och driva ett så kallat UF-företag tillsammans med några av dina vänner. Det här är en erfarenhet som du kommer ha nytta av hela livet och som i bästa fall skulle kunna utvecklas till ett riktigt företag. Några exempel på stora lyckade svenska företag som började som just UF-företag är t ex skinbutiken som säljer åtråvärda CS-skins på nätet och Rapunzel of Sweden som tillverkar hårförlängningar. Möjligheterna och valen är många och det kommer definitivt vara en av de mest givande utmaningarna under din skolgång. Angeredsgymnasiet har även utvecklat ett samarbete med Göteborgs handelshögskola samt en av Göteborgs största advokatbyråer.

Naturvetenskapsprogrammet:

Naturprogrammet är det program som lägger allra störst fokus vid just de naturvetenskapliga programmen. I synnerhet så läggs fokus på biologi, kemi, fysik och matematik. Inom matematik och fysik får du lära dig hur världen hänger ihop medan du inom biologi och kemi får du lära dig mer om hur livet hänger ihop. Också här har Angeredsgymnasiet ett utvecklat samarbete med Göteborgs universitet men även med Sahlgrenska sjukhuset där man får hjälp med att ta sig igenom sina studier i en akademisk miljö. Naturprogrammet är bra för dig som i framtiden vill bli t ex läkare, ingenjör, forskare, tandläkare eller fysiker.

Samhällsprogrammet:

Samhällsprogrammet brukar beskrivas som det programmet som är mest likt grundskolan och har i motsats till naturprogrammet ett större fokus på So-ämnena Istället för NO. På Angeredsgymnasiet Finns det två inriktningar på samhällsprogrammet: Medier info och kommunikation(SAM-Media) är den första och samhälle(SAM-SAM) är den andra.

Precis som det låter så är medier info och kommunikation är en bred utbildning där du får lära dig mycket om medieproduktion, mediekommunikation men även om hur samhället är uppbyggt och om människans psykologi. Det är en perfekt utbildning för dig som i framtiden vill arbeta inom media som ex journalist.

Samhällsprogrammet med inriktning samhälle är för dig som vill ha ett standardiserat högskoleförberedande program. Också här kommer du att få lära dig mycket om samhället i stort men även om människan, geografi, historia och religion. Du kommer få en djupare i hur ett samhälle organiseras och styrs samt de konflikter som finns och kan uppstå i det moderna samhället. Du kommer även att få lära dig att uttrycka dig på ett akademiskt försvarbart sätt i både tal och skrift. Genom den här utbildningen har du många valmöjligheter när du sedan ska söka in till högskolan.