Om Angered

Angered är en kommun och stadsdel i nordöstra Göteborg. Här finns ett centrum med ICA och systembolag, boxningsklubb, gymnasium och flera höghus. Angered har drygt 50 tusen invånare och är runt 4 000 hektar till storleken. Det är, tillsammans med Biskopsgården, en av de fattigare områdena i staden och även ett av de mest mångkulturella med invånare från över 100 länder. Medelinkomsten i Angered ligger på 190 000 kr per år och 51 % av invånarna är födda i utlandet. Angered är således väldigt olikt resten av Göteborg ur en socio-ekonomisk synvinkel där motsvarande siffror är 275 000 kr och 24,5 %.

Angered har som stadsdel fått ett dåligt rykte i media och är idag känt som ett område med hög kriminalitet. Speciellt hårda uttalanden har kommit ifrån områdets polischef Ulf Merlander som menar att det är en släkt som styr i området och säger att “Genom mer subtila hot försöker man även utöva inflytande på poliser som tjänstgör i närområdet”. I viss mån är detta korrekt då Angered har haft problem med organiserade gäng. Men ny statistik från BRÅ visar att antalet rån och bilstölder i Angered är det lägsta på tio år. Något som polisen menar beror på ökad synlighet i området.

I en dokumentär om Angeredsgymnasiet på youtube får vi höra röster och åsikter från folk som faktiskt bor och jobbar i området. En lärare vid namn Hedvig som jobbat på Angeredsgymnasiet sedan 1995 säger på frågan om vad hon tycker om skolan att: “Jag trivs väldigt bra på skolan, det känns som att det sitter något i väggarna som är väldigt positivt“. Också en elev på skolan, Abdikadar, håller med Hedvig och tycker att det är en felaktig eller i alla fall vinklad bild som visas i media:

Angeredsgymnasiet har inte en bra bild, det vet jag, men när man går här och läser får man en bra bild. Ett exempel är min klass. När vi började ekonomiprogrammet med Torbjörn så var vi bara fem elever och idag, när vi läser andra året, är vi 32 elever… Jag kan rekommendera Angered, här finns mycket hjälp, här känner man sig som hemma.

De elever som har tagit del av riksgymnasiets program för rörelsehindrade verkar även dom vara nöjda med sin tid på skolan. På frågan om hon skulle rekommendera riksgymnasiet till någon annan svarar en elev såhär:

Det skulle jag utan tvekan göra, mina år jag har haft här har varit guld värda. Verkligen guld värda.